Ikääntyessä monipuolisella ruokavaliolla on entistä suurempi merkitys hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitämisessä. Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa ikääntyneiden jaksamiseen, vastustuskykyyn, lihasvoiman säilymiseen, sairauksiin ja lääkkeiden imeytymiseen. Koulutuksen aikana opit arvioimaan ja seuraamaan ikääntyneiden ravitsemustilaa ja saat tietoa ikääntyneiden ravitsemussuosituksista ja ravitsemuksen erityistilanteista.
Opetuksen ajankohdat: 3. ja 17.4.2025 kumpanakin päivänä klo 12-16
Ilmoittautuminen on käynnissä 17.1.-18.3. välisenä aikana alla olevan painikkeen kautta.
Koulutuksen tavoitteet:
- osaa tunnistaa ikäihmisen ravitsemuksen erityispiirteet ja ravitsemusongelmat
- osaa edistää ja toteuttaa ikäihmisen monipuolista ravitsemusta uudet ravitsemussuositukset huomioiden
- osaa tunnistaa sairauksien ja lääkehoitojen vaikutukset ikäihmisen ravitsemukseen ja suun terveyteen
- osaa toteuttaa ravitsemushoitoa erityistilanteissa
Koulutuksen sisältö:
- ikääntyneiden ravitsemussuositukset
- vajaaravitsemuksen tunnistaminen, ehkäisy ja hoito
- pitkäaikaissairauksien ja lääkehoitojen vaikutus ravitsemukseen ja suun terveyteen
- ravitsemus erityistilanteissa
- työkaluja ravitsemustilan arviointiin ja ravinnon saannin seurantaan
Toteutustapa: Koulutus toteutetaan verkkovälitteisesti Teams-alustaa hyödyntäen.
Kouluttaja: lehtori Kirsi Siira, Hyvinvointi ja terveys -osaamisalue, SAMK
Kohderyhmä: Koulutus sopii sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle ja kaikille ikääntyneiden ravitsemuksen edistämisestä kiinnostuneille.